Wethouder René Tuijn van de gemeente Zaanstad heeft maandag 15 mei het feestelijke startschot gegeven voor de bouw van De Catharina, een woontoren met 103 huurappartementen in het centrum van Zaandam. KPO Planontwikkeling en Bot Bouw Initiatief hebben gezamenlijk de locatie ontwikkeld. Bot Bouw uit Heerhugowaard realiseert het plan. Vastgoedbelegger Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft de appartementen gekocht namens PME pensioenfonds. De oplevering staat in het najaar van 2025 gepland.

De 53 meter hoge woontoren is een ontwerp van architect Liesbeth van der Pol van Dok Architecten. Met de gevel met geglazuurde bakstenen wordt een prominente bijdrage geleverd aan het Zaanse mozaïek in het gebied. ‘Het is een eigenzinnige toren, een gebouw met karakter. Zaans gekleed, met geglazuurde bakstenen in Zaanse groene tinten. Een krachtige Zaanse dame!’, aldus de architect. In de ontwikkeling is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo is het plan is voorzien van een eigen bodembroninstallatie voor de verwarming en koeling, triple beglazing in de woningen en zonnepanelen.

Met de toevoeging van 103 woningen wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de woningbouwopgave van de gemeente Zaanstad. Het plan omvat 42 huurwoningen in het middensegment en 61 vrije sector huurwoningen. Op eigen terrein komen 28 parkeerplaatsen. Huurders uit Zaandam krijgen voorrang bij de inschrijving voor de middensegment huurwoningen. ‘PME voegt met deze acquisitie duurzame en betaalbare woningen op een aantrekkelijke locatie toe aan de beleggingsportefeuille’, zegt Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder Vermogensbeheer. De Catharina wordt gerealiseerd op het voormalige terrein van NS Vastgoed en ligt op een steenworp afstand van het Station Zaandam en het centrum. Betrokken partijen hebben de afgelopen jaren toegewerkt naar deze bouwstart en zijn blij dat dit punt nu bereikt is.