Wethouder Jakob Wedemeijer van Wonen en Henk Jan Hollander, algemeen directeur van NL-development BV startten op donderdag 10 februari de bouw van de eerste 55 middeldure huurwoningen in het Amstelkwartier. Er komt ook een kinderdagverblijf. De woningen zijn geschikt voor gezinnen en krijgen een grondoppervlak van minimaal 70 m2. De oplevering van de woningen is eind 2023. Het kinderdagverblijf is geopend vanaf 1 januari 2024. Het ontwerp is gemaakt door Van Egmond Architecten. Bot Bouw is de hoofdaannemer.

Uitvoering van afspraken met ontwikkelaars
Wethouder Jakob Wedemeijer (Wonen en Bouwen): “Betaalbare woningen zijn heel hard nodig in Amsterdam. Daarom hebben we met beleggers en ontwikkelaars afspraken gemaakt om de komende jaren 10.000 middeldure huurwoningen te bouwen die 25 jaar in het middensegment blijven. In het Amstelkwartier bouwen we  in de komende jaren in totaal 369 middeldure woningen met bovendien een goed aantal vierkante meters. Gezinnen krijgen hiermee mooie woonkansen in het Amstelkwartier.”

Duurzaam gebouw
De woningen en het kinderdagverblijf zijn energieneutraal, onder andere door toepassing van warmte- en koudeopslag in de bodem in combinatie met zonnecellen op de daken en kennen veel voorzieningen voor flora en fauna.

Goede ligging
De woningen van NL-development BV komen te liggen aan de Duivendrechtsevaart, dichtbij het klassieke Bella Vistapark met de monumentale watertoren vlakbij de Amstelstroomlaan. Het Amstelkwartier is goed bereikbaar met openbaar vervoer, onder meer via het metrostation Spaklerweg. Dit metrostation ligt tussen de treinstations Amsterdam Amstel en Duivendrecht. De nieuwbouw komt bij de brug over de Duivendrechtsevaart voor voetgangers, fietsers en autoverkeer. Deze brug is in aanbouw en wordt naar verwachting in mei of juni 2022 geopend voor verkeer.

Overamstel volop in ontwikkeling
Het voormalige industriegebied Overamstel verandert in nieuw stedelijk gebied voor wonen, leven en werken. Op dit moment zijn ruim 2.000 nieuwe woningen gebouwd in het Amstelkwartier en de Kop Weespertrekvaart. Ook is het Bella Vistapark aangelegd. Er komen in de komende jaren nog ongeveer 7.000 woningen bij, voorzieningen, een winkelgebied met twee supermarkten en ruimte voor bedrijvigheid.