Op het voormalige gasfabriekterrein te Krommenie mogen Timpaan en Bot Bouw, samenwerkend als VOF Horizon Ontwikkeling, aan de slag met de ontwikkeling van De Rolreder. Het ontwerp van architectenbureau VVKH uit Leiden kenmerkt zich door respect voor de historie van de locatie en door eengezinswoningen met de karakteristieke mansardekappen en een robuust appartementengebouw aan de Zuidervaartdijk. Het project bestaat uit 50 woningen.

Plan de Rolreder van VOF Horizon is door de gemeentelijke selectiecommissie samen met twee andere plannen geselecteerd in januari van dit jaar. De Rolreder sprong eruit door de stedenbouw en de aandacht voor senioren en duurzaamheid. Als onderdeel van de selectieprocedure heeft de gemeente Zaanstad de drie plannen laten presenteren aan de omwonenden zodat zij het definitieve plan in hun omgeving konden kiezen. Op 2 september jl. presenteerden de ontwikkelaars hun plannen aan de buurt, waarna de meeste stemmen waren voor het plan De Rolreder. Timpaan en Bot Bouw zijn verheugd dat dit project op zoveel waardering van omwonenden mag rekenen.

Karakteristieke architectuur

Bij het ontwerp van de woningen is rekening gehouden met de architectuur van de Zuiderhoofdbuurt, met zijn typische mansardedaken voor de laagbouw en robuuste architectuur voor het appartementengebouw, in aansluiting op het industriële verleden van de locatie. De naam de Rolreder verwijst daar ook naar: rolreders hielden zich in het verleden bezig met de productie en verkoop van zeildoeken. Daarnaast is er in het plan een uitgekiend groenplan ontwikkeld voor de gemeenschappelijke buitenruimte, dat samen met de nieuwe bewoners en de omwonenden wordt uitgewerkt. En zo zal de Zuiderhoofdbuurt worden uitgebreid met 6 twee-onder-een kap woningen, 27 rijwoningen (koop en huur), 12 seniorenappartementen en 5 woningen op vrije kavels.

Het team dat plan de Rolreder samen met de gemeente Zaanstad gaat uitwerken bestaat uit de VOF Horizon (Timpaan en Bot Bouw), architectenbureau VVKH uit Leiden en civiele aannemer AW Groep uit Lisse.

Hans Krieger, wethouder gebiedsontwikkeling van de gemeente Zaanstad: “Mooi dat er op deze historische plek een nieuwbouwproject wordt ontwikkeld waar een meerderheid van de omwonenden enthousiast over is. Ik vind het belangrijk dat de mensen in de buurt zich verbonden voelen met elkaar. Dat de projectontwikkelaar de nieuwe en de huidige bewoners bij het groenplan betrekt, draagt hieraan bij.”

Ingeborg de Jong, directeur Timpaan: “Plan de Rolreder doet in alle opzichten recht aan de historie van de locatie: in de woningontwerpen en de openbare ruimte wordt daar op eigentijdse wijze op terug gegrepen, en ik ben blij dat de gemeentelijke selectiecommissie en omwonenden dat kunnen waarderen. We kijken ernaar uit om samen met ons team de woningen verder uit te werken en met de omwonenden de gemeenschappelijke ruimte in te richten.”

Gem Bot, directeur Bot Bouw: “Wij zijn zeer blij met het winnen van deze prijsvraag. We gaan een prachtige wijk toevoegen op een geliefde plek in Krommenie. Onze uitdaging is om een efficiënt bouwproces te organiseren op deze binnenstedelijke locatie zodat de overlast voor omwonenden minimaal zal zijn.”