18 februari 2021

Rotterdamse Projectontwikkelaar VORM en Bot Bouw ondertekenden op 15 februari de samenwerkingsovereenkomst voor de turnkey realisatie van 181 duurzame woningen op Oostenburg. De woningen maken deel uit van de ontwikkeling van 1.140 woningen op Oostenburg door VORM en Steenwell, verdeeld over 49 gebouwen met elk een eigen ontwerp en architect. Het project voorziet in een grote behoefte aan woonruimte binnen de ring van Amsterdam. Naar verwachting worden de woningen in Q3 van 2023 opgeleverd.

Het programma van de nieuwbouwprojecten is zeer gevarieerd. Mede dankzij het gemêleerde aanbod van koop- en huurwoningen is de doelgroep divers. Er ontstaat een gemixte stadswijk op Oostenburg.

Diversiteit & architectuur
Bot Bouw realiseert volgens de overeenkomst 56 vrije sector appartementen in deelplan 14/15 naar ontwerp van OZ Architecten. Deze appartementen zijn aangekocht door Aberdeen Standard Investements. Daarnaast realiseert Bot Bouw woongebouw De Prins, naar ontwerp van Workshop Architecten, Studio Pallesh, LOLA landscape en BBHD architecten. De Prins bestaat uit 125 stadsappartementen in verschillende afmetingen. 31 appartementen gaan per 25 februari in verkoop. De overige 94 appartementen – verkocht aan SPF beheer, in opdracht van Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer  –  zijn bestemd als vrije sector huurwoningen. Het complex krijgt een bijzondere aanblik en locatie. De woontoren van 14 verdiepingen wordt voorzien van een rode, betonnen siergevel. De karakteristieke rode kleur maakt de toren herkenbaar van grote afstand.

Duurzame woningen in een leefbare omgeving
De woningen worden uitgerust met een eigen duurzaam klimaatsysteem, slimme installaties en er worden hoogwaardige materialen gebruikt. Dit resulteert in een EPC van slechts 0,2. Opvallend lager dan de minimale Bouwbesluit eis van 0,4. Het totale woongebouw wordt opgeleverd met een hoge GPR-score van 8. De gebouwen worden voorzien van gemeenschappelijke daktuinen, zonnepanelen en infiltratiedaken voor de opvang van overtollig regenwater.

Nieuwe stadswijk in Amsterdam
Dit deelplan vormt – samen met de Werkspoorhal – het sluitstuk van project Oostenburg dat VORM gaat opleveren. VORM realiseert op Oostenburg totaal 1140 woningen met een BVO van circa 110.000m2, verdeeld over 49 gebouwen met elk een eigen ontwerp en eigen architect. Oostenburg is een ontwikkeling van VORM, Stadgenoot en Steenwell. Inmiddels zijn alle projecten in aanbouw. 90% van het eiland is verkocht en ieder kavel is voorzien van een realisator. Het eiland is een van de laatste binnenstedelijke erfpachtvrije gebiedsontwikkelingen in Amsterdam. De stadswijk wordt een autoluw gebied, waar fietsers, wandelaars en openbaar vervoer prioriteit krijgen. Met een tramhalte op loopafstand en Het Amsterdam Centraal station op fietsafstand.